EUROPA

MIDDEN-AMERIKA

AZIË

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE Bestemmingen

Italië

Europa

Midden-Amerika

Azië

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE  bestemmingen

Italië

Eigen Reis | zó homeschoolen wij onze kinderen

WOTR

WOTR = Wolves on the Road, wij zijn Johan, Manoëlle, Dex, Bing en Billie. In 2022 besloten wij ons leven volledig om te gooien. Wil je meer over ons weten of onze reis volgen? Check dan onze Insta @wolvesontheroad.

Yes met 3 kinderen kunnen wij je hier zeker veel informatie over geven!

Homeschooling is dé manier van onderwijs voor ons vanaf het moment dat we zijn gaan reizen. Je kunt het zelfs worldschooling noemen, want het is bijzonder tof om te zien wat de kids leren van alle verschillende plekken die we bezoeken. Maar het zelf geven van onderwijs is toch wel next level. Hoe weet je nu precies wat je het beste kunt aanbieden? Om een goede balans te vinden in het geven van onderwijs, samen met het reizen, bleek een nog grotere opgave. Tot we Arinda van Eigen Reis ontmoetten op Bali. EigenReis is een online school voor Nederlands onderwijs wat flexibel is en helemaal aansluit bij ons reistempo. Wat een kado dat onze paden gekruist zijn. Want geloof ons, dit is wat je zoekt qua homeschooling wanneer je reist.

Homeschooling in Bali

Homeschooling in Nederland

Helaas is er in Nederland niet zomaar de mogelijk tot homeschooling. Sterker nog, je moet in Nederland fysiek in het klaslokaal aanwezig. Toen wij aan onze wereldreis begonnen, was het uitschrijven uit het BPR register voor ons de beste optie. En zo begonnen wij aan ons homeschooling avontuur.

Van aanklooien tot alles loslaten

In het begin dachten we dat we dit homeschooling varkentje prima zelf konden wassen. Ikzelf (Manoe) heb een didactische achtergrond dus dit zou wel moeten lukken. Dat bleek al snel niet het geval te zijn. Het kostte ons uren werk in het uitzoeken van het Nederlandse curriculum. Wat moeten ze nu leren? En welk niveau bieden we dan aan? Het kwam er eigenlijk op neer dat we in het begin maar wat deden. Een programma hier en wat oefenwerk daar.

Geconditioneerde gedachten

Daarnaast waren we natuurlijk full-time aan het reizen. Daarbij hadden we geen schema van negen tot vijf. Een maandag tot vrijdag ritme was er ook niet. Op dat moment gingen we ons af vragen waarom we ons hier toch zo aan vast wilden houden? Geconditioneerde gedachten zorgden ervoor dat we soms krampachtig het huiswerk aan het aanbieden waren. Werkjes maken omdat het moest toch? Maar we waren niet voor niets uit de ratrace gestapt. Hier werd iedereen ongelukkig van en dat is wat we juist niet wilden.

Laat het los

Vanaf dat moment besloten we om het onderwijs helemaal los te laten. Leren wat het leven ons te leren heeft. En wat een verrijking bleek dat te zijn! Onze kinderen leerden net zo hard, en misschien wel meer. Zeker meer dan wat er in de boeken te vinden was. En dat is zo waardevol!
Maar wat nu? Ergens wilden we toch dat ze een bepaald educatief niveau zouden behouden. Zodat, wanneer ze ooit terug naar school willen, toch nog kunnen instromen.

Homeschooling_Bali_Wolvesontheroad

Toen kwam Eigen Reis op ons pad

In Bali kregen onze jongens surfles van SurfwithAldo. Zijn vrouw, Arinda, ontmoetten we op het strand. Arinda was bezig met het opzetten van EigenReis. Een online school voor Nederlands onderwijs. Maar wel eentje die ook buiten de kaders durft te denken. Eentje die weet dat er meer is om te leren dan alleen de verplichte vakken. Dat jij er als persoon ook bent en dat de groei en ontwikkeling van je eigen ik en je talenten zo belangrijk is. Je snapt wel dat we dolenthousiast waren toen we dit hoorden.

Eigen Reis_Bali
Arinda samen met Billie op het strand in Bali

Als leren peanuts is met Eigen Reis

Inmiddels homeschoolen we onze kinderen al een jaar via Eigen Reis. Het is echt peanuts voor ons nu. Arinda en Kelly (het andere fantastische deel van Eigen Reis) hebben voor onze kids een jaarplanning gemaakt. Het enige wat wij hoeven te doen is zelf de lessen online in te plannen. Dit gaat echt super makkelijk en het kost ons een klein uurtje per week om alles voor te bereiden.

De jongens kregen van tevoren een uitgebreide intake. Hierin werd er gekeken naar het niveau en de interesses van de kinderen. Op basis hiervan worden de lessen bepaald.
Maar weet je wat het allertofste is aan dit alles? Het hele programma is totaal flexibel! Wil ik het onderwijs anders invullen? Prima! Dat gebruik ik het jaarplan als een leidraad. En nog steeds hoeven we ons niet te houden aan de vaste schooltijden. Zo maken we soms ook in de weekenden wat schoolwerk wanneer we doordeweeks reisdagen hebben. Ideaal!

Verder kijken dan de cijfers

Rapporten? Daar doen we niet aan (maar als je dat wel graag wilt, dan is dat ook gewoon mogelijk). Hier hebben de jongens vanuit Eigen Reis een Leerlogboek waarin alle stappen bijgehouden worden in hun leerproces. En daarbij wordt verder gekeken dan de cijfers. Klinkt goed toch?!

Eigen Reis is voor ons de perfecte match in homeschooling

Wij zijn oprecht enthousiast! Eigen Reis is precies de juiste aanvulling voor ons homeschooling onderwijs en het worldschoolen. Het lijntje is heel kort met Kelly en Arinda en ook de jongens hebben een makkelijk en fijn contact met ze. Je bent als ouder en student heel betrokken bij de groei van EigenReis. Het vormt mee naar de behoefte die er is. Eigen Reis heeft nog zoveel mooie plannen liggen voor de toekomst. Dankbaar dat we hier onderdeel van zijn!

Eigen Reis_Arinda en Kelly
Kelly (L) en Arinda (R) samen met hun dochters in Bali

Dus ben jij nog op zoek naar een fijne ondersteuning qua onderwijs tijdens het reizen? Of emigreer je binnenkort met je gezin en heb je ondersteuning nodig met de Nederlands taal (dat kan ook)? Neem dan eens hier een kijkje op de website van Eigen Reis. Je kunt hier heel makkelijk een vrijblijvend gesprek aanvragen. Dan zul je zelf ervaren hoe tof Eigen Reis is als je voor homeschooling kiest!

Must Reads on the blog

WOTR Must Reads