EUROPA

MIDDEN-AMERIKA

AZIË

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE Bestemmingen

Italië

Europa

Midden-Amerika

Azië

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE  bestemmingen

Italië

Bilbao met kinderen | de leukste stad van Baskenland

WOTR

WOTR = Wolves on the Road, wij zijn Johan, Manoëlle, Dex, Bing en Billie. In 2022 besloten wij ons leven volledig om te gooien. Wil je meer over ons weten of onze reis volgen? Check dan onze Insta @wolvesontheroad.

Yes met 3 kinderen kunnen wij je hier zeker veel informatie over geven!

Wat heeft Bilbao onze harten gestolen. Deze Baskische stad is een ware verassing van Noord-Spanje. Wordt, net als ons, verliefd op de gekleurde huisjes in de historische wijk Casco Viejo. Bezoek het modernere gedeelte waar het Guggenheim Museum staat te pronken in de levendige binnenstad. Laat je kinderen spelen in de vele speeltuinen en vergeet ook niet om hier de lokale pinxtos te eten op elke hoek van de straat. Bilbao is een stad waar jong en oud zich vermaken kan.

Wolvesontheroad_Bilbao

Raak verwonderd in de oude wijk Casco Viejo

Bij het zien van deze naam werden we al helemaal enthousiast. Vorig jaar bezochten we de wijk met dezelfde naam in Panama-Stad en dat was echt een lust voor het oog. Nou, we kunnen je vertellen dat Bilbao er niet voor onder doet. In dit historische stukje van de stad vind je de mooiste kleurrijke huisjes, wordt er live accordeon aan je tafeltje gespeeld terwijl jij geniet van je pinxtos. In Baskenland eet je namelijk niet de tapas zoals je deze uit de rest van Spanje kent. Hier loop je een cafeetje in en vind je een toonbank vol met kleine gerechten. Deze kies je ter plaatse en eet je vaak met een stukje stokbrood. Niet om te delen dus, maar om lekker zelf op te eten.

Wolvesontheroad_Bilbao

Wat je verder kunt doen in Casco Viejo? Het beste struin je gewoon heerlijk door de straatjes, laat je je zintuigen prikkelen van al het moois en shop je bij de toffe, lokale winkeltjes. In dit gedeelte van de stad vind je ook veel kleine snoepwinkeltjes, fonteinen waar je in en om kunt spelen of smalle straatjes met een hobbelige weg waar je kinderen maar al te graag doorheen rennen.

De hedendaagse kunst in Guggenheim Museum Bilbao

Als je aan Bilbao denkt, dan denk je vast direct aan het Guggenheim Museum. Bilbao mag zich namelijk naast New York, Venetië, Berlijn en Las Vegas in het rijtje voegen van waar je dit museum vinden kunt. Het gebouw zelf is alleen al museumstuk op zich en je zou er zeker eens helemaal omheen moeten lopen. Buiten wordt er ook wat geëxposeerd, zoals de bekende spin ‘Maman’ van Louise Bourgeois. Heel leuk voor de kinderen om te zien en ervaren. Trotseer ook eens de trappen naar de grote hoge, rode brug die ernaast ligt (oké, er is ook een lift voor de kleine beentjes). Vanuit deze brug heb je een fantastisch uitzicht op het museum. Nog toffer is het wanneer je net het moment meepakt dat er rook boven het water bij het museum uitkomt. Wat is dat bijzonder om te zien!

Wolvesontheroad_Bilbao_Guggenheim
Wolvesontheroad_Bilbao_Guggenheim
Wolvesontheroad_Bilbao_Guggenheim

HEDENDAAGSE KUNST

Het museum zelf is heel betaalbaar en kinderen tot achttien jaar zijn gratis. Onze kinderen vonden sommige exposities leuk. Vooral diegene die je zintuigen prikkelen qua beeld, geluid, kleur, vorm en materiaal. Zoals ‘The matter of time’ van Richard Serra op de onderstaande foto. Verder vind je er ook mooie hedendaagse kunst. Wat wij een plaatje voor het oog vinden, maar waar onze kids (al zeurend) anders over dachten. Laten we het reëel houden. Maar ach, voor zo’n fijne entree prijs is het zeker de moeite waard om eens binnen te gaan kijken.

Wolvesontheroad_Bilbao_Guggenheim

Klaar en moe van alle sightseeing rondom het museum? Naast het gebouw vind je een hele grote en fijne speeltuin. Dit zie je vaker in Spaanse steden en dat vinden we zo fijn! De kids kunnen hier even lekker uitrazen en zelf kun je een drankje doen aan het aangrenzende terras. Ideaal! Mocht het nu heel warm zijn dan is er zelfs nog wat verkoeling te vinden in de kleine fonteinen naast het museum en de speeltuin. Zorg dus dat je een setje droge kleren bij je hebt.

De lekkerste pinxtos eet je bij Mercado de la Ribera

Zin in een overvloed aan pinxtos op een heerlijke hippe plaats met een geweldig uitzicht op de rivier? Dan moet je zeker eens bij Mercado de la Ribera binnenlopen. Dit is een grote foodhal aan het water in de wijk Casco Viejo. Het eten is hier werkelijk om je vingers bij af te likken. En met kinderen is dit concept altijd een succes, want er zijn geen stilzit billen nodig. Je kunt bij elke stand wel een heerlijke pinxtos bestellen en aan je tafeltje opeten. Zo is er voor ieders wat.

Wolvesontheroad_Bilbao_CascoViejo
Wolvesontheroad_Bilbao_CascoViejo

Bezoek de binnenstad van Bilbao

Heb je nog energie over? Dan loop je vanuit het Guggenheim, of vanuit Casco Viejo, zo het centrum van de stad in. Hier vind je de mooiste gebouwen, afgewisseld met modernere bouw. Dat deze Baskenstad invloeden heeft vanuit meerdere landen en niet direct bij Spanje wil horen, dat zie je hier goed. Dit maakt de stad dan ook echt eigen en uniek.

Wolvesontheroad_Bilbao_

De vibe in Bilbao is heerlijk! In het centrum vind je alle grote winkelketens. De meeste vind je in de grote straat die het nieuwe gedeelte met Casco Viejo verbindt.
Vergeet ook niet een overheerlijk gebakje te proberen. Wij stopten bij Martina de Zuricalday en we raden jullie aan om hier ook zeker niet voorbij te lopen. De vitrine alleen al is een lust voor het oog. En als je gebakjes dan ook nog een zo verpakt worden als op de onderstaande foto, dan heb je ons betoverd hoor!

Wolvesontheroad_Bilbao_
Wolvesontheroad_Bilbao

Art, art en nog meer art in Bilbao

Ben je op zoek naar nog meer art en culture? Breng dan ook eens een bezoek aan het Azkuna Zentroa Alhóndia Bilbao. Vanuit het Guggenheim, kun je hier door de binnenstad, naartoe lopen. En als je goed loopt, dan passeer je het bovenstaande gebakswinkeltje. Bij onze kinderen was de batterij helaas op, en zijn we niet verder gekomen dan een overheerlijk gebakje voor oververmoeide kinderen. Wij hebben deze plek dus helaas aan onze neus voorbij moeten laten gaan. En dus moeten jullie het, jammer genoeg, doen met een foto van mijn Google vriend. Want zeg nou eerlijk, deze plek ziet er toch onwijs tof uit! Hopelijk kunnen jullie het wel bezoeken. Voor ons staat het zeker bovenaan het lijstje voor ons volgend bezoek. Mocht jij er nu geweest zijn, laat je ons dan weten of het iets was?

Wolvesontheroad_Bilbao

Waar te verblijven?

Neem een dag of drie om deze stad echt te beleven. Er zijn genoeg hotels te vonden in de stad en eigenlijk maakt het niet heel veel uit waar je zit. Alles is redelijk op loopafstand te bereiken. Vanuit het Guggenheim loop je, door de stad, in ruim een kwartiertje naar Casco Viejo. Prima dus!

Camperplaatsen

Wij waren hier zelf met onze camper en sliepen aan de rand van de stad op een fijne (gratis, yes!) camperplaats. Hij ligt aan een voetbal en basketbalveld en er is een mega leuke, grote glijbaan. Je vindt het op Park4night #67462
Vanuit deze plek neem je de tram E3 zo naar het centrum. Een kaartje koop je gewoon bij de automaat van het station en kost maar een paar cent per rit.

Wil je echt het neusje van de zalm onder de camperplaatsen? Probeer deze plek dan eens: Park4night #17633
Hier heb je een fenomenaal uitzicht op de skyline van Bilbao. Inclusief het Guggenheim. Het is helaas wel een betaalde en zeer gewilde plaats. Zorg dus dat je reserveert in de drukke periodes. Voor ons was hier bij aankomst helaas geen plek meer.

Must Reads on the blog

WOTR Must Reads