EUROPA

MIDDEN-AMERIKA

AZIË

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE Bestemmingen

Italië

Europa

Midden-Amerika

Azië

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE  bestemmingen

Italië

Panama-stad | het bruisende hart van Panama

WOTR

WOTR = Wolves on the Road, wij zijn Johan, Manoëlle, Dex, Bing en Billie. In 2022 besloten wij ons leven volledig om te gooien. Wil je meer over ons weten of onze reis volgen? Check dan onze Insta @wolvesontheroad.

Yes met 3 kinderen kunnen wij je hier zeker veel informatie over geven!

In Panama-Stad vind je grote gebouwen, toeterende auto’s en de geur van het heerlijke (gefrituurde) Panamese eten uit de authentieke restaurantjes. De oude wijk Casco Viejo waar je jezelf in een heel andere wereld waant. Daar waar je niet veel restaurantjes aan de straat zult vinden, maar je omhoog moet kijken naar de rooftop bars om de beste plekjes te ontdekken. En natuurlijk het wereldberoemde Panamakanaal. Waar je niet alleen de grote schepen kunt bewonderen, maar ook op zoek kunt gaan naar brulapen.

De aankomst in Panama-Stad

Wanneer je vliegt op Panama City Airport boek dan lekker je eerste accommodatie in Panama-stad. Wij verbleven in het Best Western hotel. Het heeft een fijn rooftop zwembad met een panoramisch uitzicht op de stad en ook de kamers zijn prima en ruim. Naast het Best Western Hotel zit ook nog een leuk park vol met sportmogelijkheden en speeltoestellen. Ideaal wanneer je even aan de drukte van de stad wil ontkomen.

Wanneer je het hotel uitloopt zit er links op de hoek een lokaal Panamees restaurant, El Trapiche. Het eten is daar écht om je vingers bij af te likken. Ons vond je daar elke avond. Sta niet verbaasd te kijken wanneer er om veel eten een krokant laagje zit, want de Panamezen lijken alles in de frituur te stoppen. En wat ons ook opviel in de lokale restaurants, is dat er overal grote tv-schermen hangen waar we Panamezen tijdens het eten aandachtig naar kijken. Maar het is wel echt genieten tussen de locals.

Een bezoek aan het befaamde Panama kanaal

Het uitje wat je maakt in Panama is natuurlijk het Panamakanaal bezoeken. Dat kun je doen door het Miraflores Visitor Center te bezoeken. Vanuit daar kun de grote schepen bewonderen. Zorg dat je in de ochtend gaat óf wat later in de middag. Dan heb je de grootste kans om daadwerkelijk een boot te zien varen door het kanaal.

Wij kozen voor een andere manier om het Panamakanaal te bezoeken en gingen met een private tour het kanaal over om op zoek te gaan naar het Wild life. In een snelle boot voeren we eerst langs de immense boten af om vervolgens de jungle af te speuren. Onze gids Angèl had voor iedereen verrekijkers bij én een overheerlijke verse lunch. En al snel zagen we Kapucijnapen en leguanen. Dit was by far de leukste activiteit voor de kinderen in Panama-stad.

Laat je verwonderen in Casco Viejo

Panama-stad kun je opdelen in het oude en het nieuwe gedeelte. Het nieuwe gedeelte bestaat veelal uit hoogbouw en heeft echt het drukke stadsgevoel. Het oude gedeelte van de stad is de koloniale wijk Casco Viejo. Hier vind je historische gebouwen en gezellige pleintjes waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Wij sliepen hier in Las Clementinas. Een prachtig appartement dat boven ons favoriete ontbijt restaurant Maholo Cocinia y Yardin zit. De hosts van de appartementen zijn super aardig en behulpzaam. En de meeste spreken ook wel Engels, aangezien er maar weinig mensen in Panama zijn die überhaupt Engels spreken. Just saying ;).

Omhoog kijken

Als je door de wijk loopt moet je zeker ook naar boven kijken. Aan de straat vind je namelijk bijna geen restaurants of cafés. Casco Viejo heeft namelijk heel veel rooftop Bars waar je vaak heerlijk kunt eten met een fantastisch uitzicht. Hostel Selina heeft ook een rooftop zwembad waar je gratis gebruik van kunt maken.

Het vervoer in Panama-Stad

In Panama kun je in principe overal komen met de Uber. Zorg dat je alvast de app op je telefoon hebt staan. Een huurauto heb je hier dus niet per se nodig. Wij kozen ervoor om vanuit het vliegveld wel gewoon een taxi te pakken. Die staan daar vaak al klaar en na een lange vlucht wil je met al je bagage ook gewoon meteen door kunnen. Spreek wel van tevoren duidelijk de prijs af met de taxichauffeur.

De taxi rit

Schrik niet wanneer je eenmaal in de taxi zit. De rit is namelijk nog spannender dan de hele vliegreis met een baby. In Panama is het verkeer vooral druk en stressvol. Zo is het de normaalste zaak om te communiceren met je toeter. En dat doen de Panamezen graag en vaak. Verder mag er gewoon links en rechts ingehaald worden en heeft rechts doorgaans geen voorrang.

Leuke uitjes voor de kids in Panama-Stad

  • Bezoek het Biomuseo waar je samen met je kinderen meer over de biodiversiteit van de wereld, en in het bijzonder Panama, kunt ontdekken. En alleen het gebouw op zich is al een feest voor het oog.
  • Bezoek het Miraflores Visitor Center om de grote schepen te kunnen zien die door het Panamakanaal varen.
  • Boek een Private tour om het Wildlife te spotten bij het Panamakanaal. LET OP: er zijn ook group tours te boeken. Echter zagen wij zelf dat ze hierbij hele boten met toeristen zo de bebossing in voeren om zo dicht mogelijk bij de apen te komen. Vervolgens klommen de apen op de boot en werden ze gevoerd door de gids en de toeristen zelf (als in alles wat de apen grijpen kunnen). Dit is niet alleen gevaarlijk voor ons mensen (hallo ziektes!), maar ook totaal niet de bedoeling voor dieren in het wild. Dat vinden wij tenminste. Blijf op gepaste afstand en bekijk de dieren met een verrekijker.

Dit zijn kindvriendelijke restaurants

  • Juan Manuel – heerlijke gerechten, lekkere koffie en het lekkerste ijs. En misschien wel het hipste plekje wat we konden vinden in het nieuwe gedeelte van de stad.
  • El Trapiche – verwacht hier geen fancy restaurant maar geniet van het heerlijke Panamese eten tussen de lokals. Ook fijn voor je portemonnee.
  • Mahalo Cocina y Jardin – Dit restaurant heeft echt het allerlekkerste ontbijt van de stad. Je vindt het restaurant in de wijk Casco Viejo en het heeft ook een onwijs mooie binnentuin om gezellig te kunnen eten.
  • Tacos La Neta – Hier vind je echt heerlijke taco’s. Je vindt het restaurant op de Rooftop naast het Selina Hostel in Casco Viejo. En Selina heeft een heerlijk zwembad waar je gratis gebruik van kunt maken. Ideaal met kids.

Must Reads on the blog

WOTR Must Reads