EUROPA

MIDDEN-AMERIKA

AZIË

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE Bestemmingen

Italië

Europa

Midden-Amerika

Azië

Spanje

Panama

Thailand

Maleisië

Singapore

Indonesië

Costa Rica

Mexico

Curacao

Hongarije

Portugal

Denemarken

Zweden

Slovenië

Kroatië

Naar ALLE  bestemmingen

Italië

Een camper aanschaffen? Hier moet je op letten

WOTR

WOTR = Wolves on the Road, wij zijn Johan, Manoëlle, Dex, Bing en Billie. In 2022 besloten wij ons leven volledig om te gooien. Wil je meer over ons weten of onze reis volgen? Check dan onze Insta @wolvesontheroad.

Yes met 3 kinderen kunnen wij je hier zeker veel informatie over geven!

Waar let je op bij het kopen van een camper? Voor wij onze camper aanschaften waren we nog een complete leek in de camperwereld. Inmiddels hebben we er al heel wat kilometers op zitten en kunnen we al onze tips en ervaringen met je delen.

De indeling

Wij zijn een gezin van vijf. En toen we onze zoektocht startten was er maar één ding belangrijk voor ons. Elk kind moet zijn eigen slaapplek hebben zodat we niet elke avond de hele camper om hoeven te bouwen. Daarnaast hebben de oudste, tijdens onze rondreis in Midden-Amerika, zoveel samen geslapen dat ze behoeften hadden aan hun eigen plekje. Hierdoor kwamen we al snel uit op een camper met een stapelbed.
Ook werd het al snel duidelijk dat we een camper nodig hadden met een alkoof (Je weet wel, zo’n slaapcabine boven het bestuurdersgedeelte). Zo is er ook voor ons een vaste slaapplek. Maar nu zaten we nog met de kleinste man? Waar slaapt hij dan? Vaak slaapt hij nog bij ons, maar de alkoof is niet heel ruim. Dus ook hij moest een eigen plekje hebben.

De camper die we nu hebben (een Fiat Ducato) heeft een dubbele treinzit. En dat is dus echt ideaal. De treinzit voor vier personen (met vier gordels, ook niet onbelangrijk) is de plek waar we samenkomen. Waar we eten, waar er huiswerk gemaakt wordt en waar de kinderen spelen als we onderweg zijn. Of ruzie maken, laten we het reëel houden.
De andere treinzit (twee-persoons) hebben we omgebouwd tot een lange bank. Dat geeft ons én meer ruimte én het zit een stuk gezelliger. Dit is tevens de plek waar onze jongste slaapt. We kochten bij de Prenatal een bedhekje wat we in de avond onder de matras van de bank schuiven. Dan gooien we nog een hoeslaken om de bank heen en Voilá, een vijfde slaapplek.

Camper motorpraatjes

Natuurlijk is het motorische gedeelte van de camper enorm belangrijk. Wij hebben hier nul verstand van dus dit hebben we fijn uitbesteed door een goede camper check te laten uitvoeren. Ze keken niet alleen de auto op het motorische gedeelte goed na, maar ook alle andere zaken zoals de gas aansluitingen, of alles naar behoren werkt en bijvoorbeeld de huishoudaccu.
We hebben bewust een wat oudere camper gekocht (2004) zodat we ook niet met elektronica zitten wat stuk kan gaan. Met deze camper kunnen we vrijwel bij in elke garage terecht mocht er iets mis zijn.

Tips om het reizen wat comfortabeler en veiliger te maken:

  • Plaats een Bearlock. Dit is een systeem waarbij de koppeling geblokkeerd wordt en je camper dus niet gestolen kan worden
  • Plaats extra sloten. Wij lieten een extra slot plaatsen op de garagedeur en de toegangsdeur
  • Wij hebben ook extra sloten geplaatst op de ramen. Deze schuif je als het ware om het hendeltje van het raam heen. Hierdoor kunnen het raam niet openbreken of een slang naar binnen duwen met slaapgas (slaapgas?! Het is een feit of een fabel, maar geen haar op mijn hoofd dat we dat mee maken!)
  • Gasmelder. Mochten ze toch een manier vinden om slaapgas naar binnen te spuiten dan gaat er een alarm af. Maar, nog belangrijker, detecteert het ook een gaslek.
  • Een buitendouche. En dat is écht heel fijn laat ik je vertellen. Vooral als je van die kleine wildebrassen net als ons hebt.
  • Een Maxivann. Dit is een systeem wat ze op je dak plaatsen. Het werkt als een ventilator, maar het kan ook de benauwde lucht uit je camper halen. Het is minder zwaar en energie zuiniger dan een airco.
  • Een spanband. Misschien wel de meest goedkope en effectieve beveiliging. Die van ons kostte €5,- bij de benzinepomp in Spanje. Je spant de band in de cabine tussen de deuren en geen inbreker te vinden die je deur gemakkelijk openkrijgt.
  • Alarmsysteem. Voor een paar euro kochten we een klein alarmsysteem bij de action. Een setje van drie die je normaal op je raam of je achterdeur kunt plakken. Deze plakten we op de voordeuren. Wanneer het alarm onderbroken wordt, dan gaat er een harde, schelle piep af. Ideaal!

Inmiddels hebben we onze lieve Frankie verkocht aan fantastische nieuwe eigenaren. Zo kan ze nog heel wat mooie avonturen gaan maken met het nieuwe gezin. Voor ons was ze onderdeel van de familie en ze zal zeker nog voor altijd mooie herinneringen geven. Waarom verkochten we haar? Met zijn vijven in een kleine ruimte (en tel daar ook een puber bij op) werd te krap voor ons. Ons motto is altijd ‘Stoppen wanneer het nog leuk is.’ Dus dat is wat we deden. Ons avontuur zet zich weer op een andere manier voort.

Must Reads on the blog

WOTR Must Reads